Red, Red Velvet & more!

Ni kali pertama buat Red Velvet cake @ better known as RV. Red sebab kek nye merah sangat lah kak chik! Anyway, the original recipe calls for cocoa powder. But I didn't quite like the combination of cocoa and the red color (macam tak kena gitu!) tambah pulak topping nye cream cheese. Memang tak match lah! so instead I made it SweetRoz's signature RV. Instead of cocoa powder I subsitute with Strawberry paste (paste ni memang sedap - straight from Cameron Highlands) Baru la kena kan ... red & strawberry :) Ada jugak recipe yg pakai cuka tapi RV ni pakai buttermilk. Pada kawan-kawan yang dah cuba dan telah pun meng'ode' kek ni ramai yang kata sedap (I like!) Jadi tunggu apa lagi? sudi-sudi lah mencuba ye ....
Ni close up - design bunga sakura. Topping RV ni guna Cream Cheese (kalau nak buat fondant rasanye kurang sesuai kut but there's no harm in making a change!) Sebiji kek ni hampir 1.5kg beratnye. Harga bermula dari RM60 (tambahan bergantung pada design)

RED VELVET - Design Sakura Flowers
Ni pandangan sisi with sugar crystals














Ni lah rupanye bila dah potong - layered with cream cheese jugak. Haaa ada yg dah meleleh tengok kan ... So pick up that phone and sms me kalau tak boleh email je (bg blogger yg masih baru belajar ni buat sementara waktu ni la cara nak ode ye. Please allow 1 @ 2 weeks before delivery. TQ

Comments

Popular Posts