Little chef @ SweetRoz kitchen

My son was featured in a teenager magazine Yezz - July edition. The reporter requested for menu berbuka puasa. Since I only had 3 hours before they arrived so I decided on something simple and easy to make for teenagers - Chicken & Mushroom quiche. The recipe can be found in the mag but I'll put it down anyway after the pics. Tungggguu!

Little Amir the cameraboy capturing the moments

Mummy showing how it's done :D







Resepi :
Isi ayam
Bayam - seikat
Cendawan dlm tin - di hiris kecil
Bawang putih & bawang besar - di potong kecil
Garam
- tumis bawang hingga layu, masukkan ayam dan cendawan. Tambah garam
Batter :
Tepung - 2 cawan
Telur - 2 biji
Butter - 2 sudu besar
Susu segar - 2 cawan
- campur tepung, telur, susu segar & butter dalam bekas. Gaul dengan senduk/whisk hingga sebati (pastikan tak berketul)
- masukkan sedikit batter ke dalam pinggan tahan panas (di gris dengan butter/minyak). Letak inti kemudian ditutup dengan batter
- masak dalam ketuhar 160oC selama 25 minit atau hingga atas berwarna perang
Little Chef Faris Aiman

Selamat Mencuba! Boleh buat untuk berbuka atau bersahur
(lengkap dengan protein & karbohidrat)

Comments

Popular Posts