Aktiviti hari ni - Ice Cream cake class

Dah lama idam nak belajar buat ice cream cake ni. Alhamdulillah hari ni dapat mengikuti kelas Elliez dari DeHeart (bleh check out blog Elliez di sini)

Ni lah hasil dari kelas tadi -

Tadaaaa! Strawberry ice cream cake
Size 6", tinggi 5"

Close up - tengok pun dah terliur kan?
Aiskrim strawberry buatan tangan (handmade) 

Kawan-kawan yag sama-sama belajar untuk biz & juga utk makan-makan keluarga

keratan rentas kek
Strawberry ice cream dengan vanilla sponge
Ice cream yang digunakan dalam kek sponge vanilla ni adalah buatan tangan (handmade) bukan brand commercial yang boleh di beli di kedai. Ice cream dalam kek ni akan stabil (tak mencair) lebih kurang 4 jam kalau di biar pada suhu bilik. kalau yang brand commercial, ice cream tak akan jadi padat dalam kek dan juga mungkin cepat cair. Rasa ice cream ni lembut, gebu, lemak dan halus. Please let me know if you want it less sweet!

Kalau berminat untuk menempah, buat sementara waktu ni hanya boleh di dapati dalam saiz 6" atau 8" di mana berat keseluruhan kek lebih kurang 1.2kg. Yang paling penting tempahan mesti di buat awal (at least 2 minggu) dan kena bagitau SweetRoz bila nak pick up sebab nak menjaga jangkamasa kek tu supaya tak cair. Untuk perjalanan jauh no problem! kek akan di letak dalam bekas styrofoam dan kek akan stabil dalam jangkamasa 6 jam sebelum ia mula cair.

Comments

Popular Posts