Resepi Tofu bercili dengan cendawan

Masakan kali ni resepi ala2 Chinese - sebab bahan-bahannya tipikal dalam Chinese cuisine. Tofu lembut - cendawan - chili oil - oyster sauce

Tofu bercili bersama cendawan
1 paket tofu lembut
Cendawan
Bawang putih - di cincang
Chili oil*
2 sudu makan Oyster sauce - ikut citarasa

Tofu bercili bersama cendawan
(Soft beancurd with chili oil and mushrooms)



Masakan kali ni resepi ala2 Chinese - sebab bahan-bahannya tipikal dalam Chinese cuisine. Tofu lembut - cendawan - chili oil - oyster sauce

Tofu bercili bersama cendawan
1 paket tofu lembut
Cendawan
Bawang putih - di cincang
Chili oil*
2 sudu makan Oyster sauce - ikut citarasa

* cara penyediaan chili oil :
Mula-mula basuh cili kering, kemudiannya guntingkan kecil-kecil. Lepas tu goreng sekejap dalam minyak panas (minyak gorengan jangan di buang). Boleh juga campur dengan udang kering (yang ditumbuk halus atau gunting je kecik-kecik) dan bawang putih cincang

- buat banyak2 dan simpan dalam botol kaca (boleh di buat perencah untuk goreng sayur @ nasi)

Cara-caranya :
Tofu di letak dalam mangkuk tahan panas, kemudian di kukus/stim terlebih dahulu. Lebih kurang 10minit. Air yang keluar dari tofu di buang
Panaskan api, goreng bawang putih yang di cincang
Masukkan oyster sauce. Tumis sebentar
Masukkan cendawan
Tambahkan chili oil - sesedap rasa
Tuangkan campuran tadi ke atas tofu
Tabur daun ketumbar atau daun sup & bawang goreng

Siap untuk di hidang!

Info masakan :
Tofu - sumber protein
Cendawan - protein, mineral, vitamin
Chili - capsaicin membantu pembakaran lemak

Comments

Popular Posts